Çorum güvercinlerini tanıtmak amacıyla yapmış olduğum bu sitede birçok eksiklerim bulunmasından dolayı affınıza sığınarak bilgilerimi paylaşmayı amaçladım. Güvercin merakım yüzünden ziyaret ettiğim bir çok ilde illaki Çorum güvercinlerini duyan yada besleyen güvercinseverlere rastladım . Sadece edindiğim genel intiba tam ve sıhhatli bilgilerinin olmadığı. Bende, bana sorulan ve aklıma gelen yanlış anlaşılmaları düzeltmek açısından bazı açıklamalar yapmayı uygun gördüm.
Bir Çorumlu olarak şunuda itiraf etmem gerekirki , bundan 15-20 yıl öncesine kadar uçup oynayan ve aynı güzellikte olan Çorum güvercinini bulmak , samanlıkta iğne aramak şeklinde birşey diyorum. Bazıları bana kızacak fakat olsun güneş balçıkla sıvanmaz . Bu gün şeklinde aşikar. Eski kan Çorum güvercini besleyen bir elin parmakları kadar değildir. Ben o denli irdeleyip araştırmama karşın bende var bile diyemiyorum . Çünki hala arayış içerisindeyim. Kuşlar zaman içinde kırıla kırıla nerdeyse kaybolma derecesine gelmişler. Kuşa bakıyorsunuz çorum kuşu mu ? Çorum kuşu işte ayakları çıplak kanatlarında akı varya bitti diyebilirler.Kuşu tanım iyi mi edeyim bunu bir çok kuşcu bilir. Kuşa baktımı kuş insana gülümsemesi lazım ben kuşum diye dile gelip söylemesi lazım. Fakat öncede belirtiğim şeklinde birsürü söylenti var hepimiz kendi kafasına bakılırsa kendi elindeki kuşu sanki bu ırk bu şekilde olurmuş şeklinde tanıtmaya kalkıyor. Ben bunlara da tanık oldum. Bunda bir ölçü olması lazım belirli özellikler bir kalıba konulup kuşu tanım ederken yada incelerken o özellikleri aramak lazımdır. Bunuda artık yetişebildiğimiz yere kadar takip etmeye çalışacağız. Daha düne kadar bilmediğimiz birsürü vakayla karşılaşıyoruz. yazıyı yazdıktan sonrasında Çorum güvercinlerinin altından kırmızı çıkmış olduğu ve bunu daha önceki besleyen kuşakların aktarmadıkları,itiraf eden hala yaşayan eski kuşçularımız var. eğrisiyle doğrusuyla bir ırkı tanımak ve tanıtmak ayıp değildir. Kuşun kusuru olabilir. Bunu tornadan çıkartmıyoruz. Yüce Yaratıcı (cc) iyi mi takdir etmişse istediğiniz kadar güzel görünümlü kuşu birbirine eşleyin aynı kalitede yavru alamazsınız. Bunu her kuşcu bilir. Fakat zaman içinde ıslah edilerek gerçek kalitesi ortaya çıkar. Dileğimiz her kuş her damar için kırılmadık saf kanlı kuşlar yetiştirmek. İlimizde gezdiğim bazı yerlerde tam safkan olmasa da saf kana fazlaca yakın bazı kuşlar gördüm. Baktım bayada çoğaltmış fakat kimselerle paylaşmak istemiyor. Geçenlerde gene güvercin sitelerinin birisinde bir arkadaşımız diyorki. “eskiden Çorumlula rkimseye bu kendi kuşlarından satmazlardı diyor” arkadaşıma katılmakla beraber bu güvercinlerin eski özelliklerinin kaybolmasının büyük sebeplerinden biriside eski kafalıların inatlarıdır demiştim. Elinde güzel kan kuş bulunan eski kafalılar aman damırı hiç kimseye geçmesin tek bende olsun maksadıyla çoğalanh kuşlarını ya hastalık ya gelincik belasıyla topyekün kaybediyorlar işte sana hazin bir damarın sonu.
Bana sıkça sorulan sorulardan aklıma gele nbirkaçtanesini burdan cevaplayayım.
1-Çorum çıplağının kırmızısı olurmu yada renkleri nasıldır?
Yukarıda görmüş olduğunuz renklerin haricinde ÇORUM ÇIPLAĞI RENGİ yoktur. Sadece ilimiz haricinde bazı illerde elinde bir çorum çıplağı olan güvercinseverler bu kuşları değişik kuşlara kırarak değişik renkler elde etmişlerdir.Limona benzer yada kiremit kırmızı boz renkli ne çıplak ne paçalı kuş renkleri elde etmişlerdir.(NOT: Karakuyruğun sırt kısmında lekeler olabilir.)
(Bu yazıyı yazdıktan sonrasında 120 km uzağımızda bir ilçemizde kuşların Kestane renklisini kısaca elif renginde olanı buldum. İlimizde yaptığım araştırmada daha önceki çıplak besleyen Bakırcı Celal ismiyle tanınan Celal usta rahmetli olan ve govalanın şebabı diyebileceğimiz kuşları besleyen Kuru Kemal den aynalı bir govala dişi almış, gene o dönemlerde meşhur kuşları olan Rahmetli Kürt Tevfik ten almış olduğu govala erkeği eşlemiş ve altlarından kestane renginde 3 ekip yavru almış. Yalnız bu kestane renkleri tülekten sora govala tüylü olarak çıkmış. Bu kuşlara 16 lı demelerinin sebebi ise kanatlarının 8×8 değil yaptıkları oyundan dolayı olduğunuda yeni öğrenmiş bulunuyorum. Kuşlar 16 takla ile çıktıklarından dolayı bu adı almışlar. Altlarından düşen yavrularda yaptıkları oyunlarla hala kendilerinden söz ettirmekteldirler.
Yukarıdaki resimde bulunan kuşun dişisini halen uçuruyorum bundan 15-20 yıl evvelki kuşların uçuş sitili bu kuşlarda mevcut. fakat hemen hemen oyun açmadıklarından oyunlarını seyretmek nasip olmadı.)
2- Çorum Çıplağının çifttepesi olurmu?
Çorum çıplağının öntepesi yada çifttepesi kesinlikle olmaz. sadece arka tepelisi kısaca bizim kekilli dediğimiz sonradan işlenilerek elde edilmiştir. bende bulunmadığından resimlerini hemen hemen ekleyemedim ilerki zamanlarda onlarında resimleri yayınlanacaktır.
3-Çorum Çıplağı havadamı takla atar çatıyamı gelir yoksa yere gelirmi?
bundan 10-15 yıl ilkin Çorum çıplağı besleyen eski kuşcuların vermiş oldukları bilgiler ve beslediğimiz kuşların uçuş özelliklerine bakılırsa Çıplağın ideali geç oyuna başlamış olan ilk uçtuğunda birkaç dönekte yükseğe çıkan ve kanatlarını ısıttıktan sonrasında çatı üstüne gelip oynayan kuşlardı.sadece daha sonraları kuşları çeşitli oyun şekilleri vermek için kırıldıklarından oyun şekilleri üç şekilde yapanlarıda çıkmıştır. Bazı damarları havada bazıları çatıda öteki bir damarıda yere gelmeye başlamışlardır. Malum tek oyunu dam üstünde ve her tarafını göstererek kısaca dönerek oynamasıdır.Oyun şekli olarakta dam üstünde oyun yapanları makbuldür.
4- Çorum Güvercinleri fişek yapar mı ? Ne kadar kaçarlar ?
Kuşlarımızın takla şekli daha öncede değindiğim şeklinde düzgüsel mardin şeklidir. Mardin takla kuşlardan tek ayrı özelliği kanatlarının hafifliğidir. Oyun kuşu besleyenlerinde bilmiş olduğu şeklinde bu hayvanlar da can taşıdığından tabiatın kanunu gereği azca oyun yapmış olduğu sürece fazlaca uzayarak gider fakat kalabalık oyun icra eden kuşun o şekilde kimilerinin söylediği şeklinde 50-60-70 metre kaçması mümkün değil.normalinde oyun azlığı ve çokluğuna orantılı olarak 15-30 metre kaçarlar.daha çok kaçanlarıda olmuştur fakat hali hazırda eldeki kuşların mesafesi sadece bu kadardır