Güvercin aşıları hakkında bilinesi gerekenler

Hiçbir zaman unutulmamalıdır ki aşı bir tek ve bir tek sıhhatli olan güvercine yapılır. Aşı yapıldığında sıhhatli olan kanatlıya hastalık meydana getiren bakteri, virüs, parazit benzer halde etkenlerin zayıflatılmış halleri verilir. Aşılama sonrası kanatlılar, direnç kısaca bağışıklık kazanır. Eylemsiz direnç, aşılama sonrası anaç güvercinin yumurtası yöntemiyle yavrusunun da hastalığa karşı direnç kazanmasıdır. Bu direnç yavrularda 3 hafta kadar devam eder. Bu sürece meternal antikorlar etki eder. Etken direnç ise, aşı meydana getirilen kanatlılarda aşı içeriğindeki kuşların kapsadığı hastalıklara karşı oluşan mukavemettir

Aşı, sıhhatli güvercinlere yapılır. Sıkça duyuyoruz, ” Aşı yaptım, güvercinler öldü.” Niçin? Asla düşündünüz mü? Aşı yapmak, hayvanın vücuduna hastalık gerçekleştiren ölü yada canlı mikroorganizma vermektir. Bu şekilde, o kanatlıda ileride gerçekleşebilecek hastalığa karşı dirençli olmasını özetlemek gerekirse bağışıklık kazanmasını sağlamak hedeflenmektedir.

Aşı yapıldığında, kanatlı, vücuda verilen canlılarla harp yaparken güç sarf eder ve birazcık yıpranır. Kuvvetli ise bu savaşı kazanır. Kuvvetsiz ise kaybeder. Savaşı kaybeden canlı, ileride bir hastalık durumunda da savaşı aslına bakarsanız kaybedecek doğrusu ölecektir. Bu yitik bizim için kazançtır. Bu şekilde sıhhatli, kuvvetli damızlıklarımız elimizde kalacaktır. Paragrafın başlangıcında “Aşı, sıhhatli güvercinlere yapılır.” cümlesini yazdık. Eğer, kanatlılarda verdiğimiz aşının haricinde başka bilmediğimiz ya da bilincinde olmadığımız gizli saklı bir hastalık var ise ölüm oranı devasa yükseklikte olacaktır. Aslına bakarsanız bir hastalık etkeniyle harp halindeki kanatlıya aşı yöntemiyle ikinci bir hastalık etkeni vermiş oluyoruz. Her ikisiyle savaşım edemeyeceği için kanatlılarımız ölecektir.

Özetlemek gerekirse harp halindeki bir orduya değişik bir cepheden ikinci saldırının yapılması anlamına gelir. Şimdi söyleyebilir misiniz ki “Aşı yapmış olduk, güvercinler öldü. Aşı iyi değil.” diye? Aslolan kabahat kimde? Aşıda mı bizde mi? Aşı, sıhhatli kümeslere yapılır. Aşı meydana getirilen hayvanlar, o hastalığa bağışıklık kazanırken, vücut güçlü olacağı için başka hastalıklara da kısmen güçlü olurlar

.
Aşılar, canlı(etken) ve ölü(inaktif) aşılar olarak ikiye ayrılırlar. Canlı aşılar, ölü aşılara nazaran daha ucuz fakat daha risklidir. Aşılama sonrası hastalık etkeninin yayılma riski vardır ve şiddetli reaksiyonlar görülebilir. Doz ayarlanmadığında canlıda bastırılmış başka hastalıkların ortaya çıkmasına niçin olabilir. Yılda bir yada iki kere inaktif aşıların deri altı yolu ile Sıhhatli Kümeslerde uygulanması uygundur.

Kart kuş (erişkin kuş) aşılama dönemlerinin serin havalara denk getirilmesi oldukca önemlidir. Bundan dolayı aşılama ondan sonrasında kuşlarınız ateş yapmış olacaktır.. Yaz dönemlerinde senelik yada 6 aylık aşı yapmaktan kaçınınız. Aşı yapmak için en uygun iki ay Aralık ayı ve Nisan ayıdır.

Bunun haricinde yavru güvercinlere aşı yapar iken izleyeceğimiz yol şu şekildedir. Yavru güvercinlerimizi iki kere aşılamak gerekmektedir. Birinci aşı yavru 3. Haftalık olduğunda şu demek oluyor ki 21 gmeşhurk olduğunda yapılır derhal sonrasında yavru 7. Haftayı tamamladığında ikinci aşılaması yapılır.

Admin'nin avatarı

Yazarlar Admin

Kuscular.net sitesi 2010 yılında kurulmuştur amacımız insanların güvercinlerini güvenle alıp satmasıdır