GÜVERCİNLERDE KURUMA HASTALIĞI

 

Güvercinlerde Kuruma öteki adı ile jilet göğüs ya da aşırı zayıflama hastalığı yetiştiricilerinin en amatör olanından en ustalaşmış olanına kadar ara sıra karşılaştıkları bir durumdur ve bir çok süre bu durumdaki kuş uygun tedavi programı izlenmediği için yaşamını kaybeder.

Bu hastalık kuşun bünyesini hızla düşüren, etini, kasını eritip göğsünü bir bıçak sırtı şeklinde kurutan ve tedavi edilmez ise kuşu öldüren bir hastalıktır. Kuş giderek küçülür, yem yese bile yemden kesinlikle herhangi bir yarar sağlanamaz.

Bu duruma yol açan MEGABACTERY, aslına bakarsak bir bakteri değildir fungal türevi bir iç mantardır. Seneler ilkin meydana getirilen ilk mikroskobik araştırmalarda öteki bakterilerden fazlaca daha büyük olduğu görüldüğü için bu mantara MEGEBACTERY isimi verilmiştir. Kuruma hastalığının tedavisinden yetiştiricilerin yapmış olduğu hata kuşa antibiyotik tedavisi uygulamaktır. Hastalığa sebep olan etmen bir bakteri olmadığı için kullanılan antibiyotikler kuşun karaciğer ve böbreklerine yoğun oranda zarar verir. Özetle hiçbir işe yaramaması ile beraber esasen bitkin olan kuşa extra zarar verir. Güvercinlerde görülen kuruma hastalığı kuşun süratli bir halde hayatını kaybetmesine niçin olmaz ölüm kimi zaman 1 aylık süreyi bile bulabilir.

Hastalığı fark edildiğinde yapılacak ilk işlem kuşun ayrı bir karantina kafesine alınmasıdır. Eğer kış aylarında bu şekilde bir durumla karşılaşılırsa 25W bir ampulle ısıtılan bir karantina kafesinde tedavi edilmelidir. Kafesinin ısıtılmasındaki amaç kuşun esasen azca olan enerjisini bir de vücut ısısını ayarlaması için harcamasının önüne geçmektir.

Bu hastalığın tedavisi için izlenecek yol aşağıdaki gibidir.

  1. İlk olarak iç parazit tedavisi uygulanmalıdır. Veterinerlerde bulabileceğiniz Nilverm adlı ilaç bu iş için uygundur.
  2. Peşinden Coccidiosis tedavisi yapılmalıdır (5 gün) Coccidiosis bağırsakta yaşayan bir çeşit parazittir ve güvercinlerde en fazla ishale yol açan etmendir.
  3. Peşinden mantar tedavisine geçilmelidir. Mantar tedavisi için Rondizol, dacostatin şeklinde ilaçlar kullanabilirsiniz.
  4. Ondan sonra 2 gün süre ile vitamin desteği verilmelidir.

Yukarıdaki uygulanacak tedavinin adımları yazılmıştır. Burada dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan en mühim husus su ile verilecek ilaçlarda suyun kuşun önünde 6 saatten fazla kalmaması gerektiğidir.

Bazı kuruma vak’alarında hastalığa yol açan direk iç parazitlerdir. Bu durumunda göz ardı edilmemesi gerekmektedir. Sıhhatli güvercin kümesleri için 3 ayda 1 kez kümes geneline iç parazit uygulaması yapılması gerekmektedir.

 

Admin'nin avatarı

Yazarlar Admin

Kuscular.net sitesi 2010 yılında kurulmuştur amacımız insanların güvercinlerini güvenle alıp satmasıdır