KUŞLARDA BESİN VE BESLENME
İster fil olsun ister kuş ister insan tüm hayvanlar dengeli beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Dengeli beslenmek için altı temel besin bileşenine ihtiyaç vardır.Pek çok hayvan değişik kaynaktan ve yoldan kendine ihtiyaç olan proteini, karbonhidratı, yağları, vitaminleri, mineralleri ve suyu kazanırlar.Fakat bu temel besin bileşenlerinin fonksiyonu her hayvanda aynıdır.Kuşlarımızdaki beslenme ayrıntılarına girmeden önce bu temel altı besin bileşeni ve fonksiyonu hakkında kısa bilgiler verelim.
Proteinler
Aslında bütün hayvanların vücut dokuları büyük miktarda çeşitli proteinlerden oluşur. Her vücut sayısız hücrede oluşur. Her hücre sertçe bir duvar olan protoplazma içerir ki bununda çoğunluğu protein ve sudan oluşur. Kuşların vücudundaki her kısım: tüyler, deri, ayaklar, gaga, kaslar, iç organlar (karaciğer kalp gibi) ve tabi ki yumurta proteinden oluşur. Büyüme içinde protein gereklidir. Ayrıca vücuttaki bakım ve onarımdan da proteinler sorumludur. Tüm bunlara ek olarak organlardaki fonksiyonların doğru yapılmasında ve üreme sürecinin doğru gelişmesinde önemli rol oynar.
Proteinleri iki ana gruba ayırmak mümkündür. Hayvanlar ve bitkiler diye (bazen buna sınıf 1, sınıf II deniyor) Genelde hayvan proteinleri daha besin değeri daha yüksektir bitkisel proteinlere göre. (Otçul hayvanlar yedikleri bitkisel proteinleri hayvansal proteinlere çevirmek zorundadırlar ki örneğin kaslarında kullanabilsinler. Hayvansal proteinlerin kaynağı et, balık, yumurta ve sütte bolca bulunur. Yıl boyunca Gökkuşağı ispinozlara az miktarda ıslatılmış kahverengi bayat ekmek vermek mükemmel bir besin kaynağıdır. Özelliklede üreme sezonunda. Gökkuşakları bir kere alıştılar mı, kendileri sadece yemekle kalmaz büyük bir iştahla o andaki hazır yavrularına da yedirir. Islatılmış kahverengi bayat ekmekler sabah kuşlara verilmeli ve mutlaka akşam toplanmalıdır. Kuşlarda protein kaynağı böceklerde olabilir hatta ticari olarak un kurtlarını örnek verebiliriz. Böcek besinlere genellikle üniversal besin veya büyüme besinleri denir. Gouldianlar bitkisel proteinlerini verilen çeşitli bitkisel tohumlardan ve yeşilliklerden alırlar. Kuş otu ve marulu çok severler (Marul ve diğer yeşillikleri yıkadıktan sonra kurulayın ve ondan sonra kuşlara veriniz). Yeşil bitkilerin yapısının çoğunu su oluşturur ve bu yüzden çok az protein içerir. Yeşil bitkilerdeki protein oranı % 1.5-4.5 arasında değişir. Etli sürgünler, filizlenmiş tohumlar ve genç yapraklar örneğin ıspanak ve marulda yaşlı yapraklara göre daha fazla protein içerir. Nijer tohumu proteince zengin bir tohumdur.
Kuşlarda tüy, gaga ve tırnaklar çoğunlukla kreatin proteininden oluşur. Bu yüzden yavruların yuvadan çıkma, büyüme kısaca her dönemde proteince zengin besinler önemlidir. Protein eksikliği genç kuşların gelişiminde önemli rol oynar. Bazı kuş üreticilerinin de bildiği gibi protein eksikliği kannibalizme kadar gider.(Kannibalizm: Doğada hayvanların kendi türünü yeme olayıdır. İnsanlarda yamyamlık olarak bilinir.) Proteinler çeşitli amino asitlerden yapılırlar (genellikle 20 amino asitten) Bunların bazılarına temel aminoasitler denir. Temel amino asitler: Triptofan, Treonin, Fenil Alanin, Metionin, Lizin, Lösin, İzolösin ve Valindir.Amino asit kaynağı olarak un kurtları beyaz karınca ve katı yumurta kullanılır.
Bazı yiyeceklerin 100 gramındaki protein miktarı:
Yumurta 12,3 gr
Dana eti 19 gr
Balık eti 19 gr
İnek sütü 3,5 gr
Beyaz peynir 20 gr
Kaşar peyniri 31 gr
Çökelek 35 gr
Kuru fasulye 22,6 gr
Fındık 12,6 gr
Mısır 9,5 gr
Makarna 11 gr
Ekmek 7,8 gr
Ispanak 3 gr
Taze meyveler 0,2-0,8 gr
Karbonhidratlar
Karbonhidratlar gün ışığında bitkilerin ürettiği maddedir ki biz bu sürece fotosentez diyoruz. Kısaca karbon hidrojen ve oksijenden oluşur. Karbonhidratlar vücudun kullandığı temel enerjidir. Örneğin uçmak, vücudu sıcak tutmak ve ötmek gibi. Karbonhidrat kaynakları kanarya yemi beyaz darı gibi
Vitaminler
Vitaminlere çok küçük miktarlarda ihtiyaç olsa da olmazsa olmazdır. Vitaminler yağda ve suda çözünürler. Örneğin Yağda çözünen vitaminlerden vitamin A (Retinol) eksikliğinde büyüme yavaşlar ve kuşlar körleşir. Vitamin A Morina balığı ciğerinde ve çeşitli tohumlarda bulunur. Vitamin A vitamin D ile fazla verildiğinde kemik erimesi gösterir. Vitamin D3 (Cholecalciferol) güneş vitamini olarak bilinir. Güneş görmeyen ev kuşları için ticari A/D vitaminleri satılmaktadır. Bu vitamin balık yağında ve yumurtada vardır. Vitamin E ( Tocopherol) ki diğer adıyla üreme vitaminidir. Kısırlık tedavisinde kullanılır. Ayrıca sinir sistemi, beyin, iskelet kaslarının doğru çalışmasını sağlar. Yeni çimlenen tohumlarda bolca bulunur. Özellikle buğday çimlenmesi sırasında bolca üretilir.
E VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ
1.büyüme bozukluğu
2.üreme bozukluğu
3.ciğer ve adale zayıflığı
4.felçler titreme krapmlar ve başın yana çevrilmesi kötü gelişim
Vitamin K (K Danimarka koagülasyonundan gelir) temel olarak kan pıhtılaşma vitamini olarak bilinir. Vitamin K yeşil bitkilerde, havuçta, yoncada, lahana ve bazı tohumlarda yüksek miktarda bulunur. Vitamin K diğer vitaminlere nazaran sıcakta bozulmaz.
K VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ
1.kan pıhtılaşmasının bozulması ve kanamanın durmaması
2.iç kanamalar sonucu ani ölümler
3.dışkı yenmesi çünkü dışkıda çok miktarda K VİTAMİNİ bulunur
Suda çözünen vitaminlere gelirsek bunun temelini B vitaminleri oluşturur. Vitamin B1 (Thiamine) eksikliği çeşitli hastalıklara neden olur örneğin insanlarda beriberi hastalığına neden olur. Kuşlarda karbonhidratlardan enerji eldesi fonksiyonuna düzenleyici rol oynar. Ayrıca eksikliğinde yumurtada embriyo gelişmesine etki eder ve yumurtanın kırılması gerçekleşmez. Yani yumurtadan yavru çıkmaz. Vitamin B1 çimlenen tohumda, baklagillerde ve mayalarda bolca bulunur. Vitamin B1 ette, süt tozunda, meyve ve yeşilliklerde az miktarda bulunur.
B1 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ
1.iştahsızlık sindirim bozukluğu ve zayıflama
2.sinir sistemi bozuklukları uçamama başın arkaya dönmesi krapmlar
3.adale zayıflığı
Vitamin B2 veya G (Riboflavin):Bir diğer büyüme vitaminidir. Riboflavin mayalarda, süt tozunda, yeşil yapraklarda ve yumurta da bulunur. Riboflavin eksikliğinde yetersiz yumurta oluşumu, yumurtada yavru ölümü, ayaklarda iltihap, parmakların eğrilmesi, derinin iltihaplanması, tüylerin dökülmesi ve zayıf gelişimi, yavaş büyüme ve pek çok diğer problemlere yol açar.
B2 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ
1.büyüme ve gelişme bozukluğu tüy çıkarma bozukluğu
2.yavrularda parmakların bükülmesi
3.üreme bozukluğu
Vitamin B4 (Choline): Koline eksikliğinde karaciğer yağlanmalarına neden olur. Kısaca perosise neden olur. Yani siroza neden olur. Kuşlarda şişmeye ve iltihaplanmaya neden olur. Kolin yağların transportundan ve karaciğerde yıkımından sorumludur. Kolinden zengin besinlere gelecek olursak, fosfolipit yapısında olduğu için genelde hayvansal besinlerde yoğun olarak bulunur. Yumurta sarısı, süt, et ve et ürünleri, kurubaklagiller ( mercimek, barbunya v.b ) ,kuruyemişler, bira mayası ve buğday özü(rüşeym) kolinden zengin besinlerdir.
Vitamim B 7 (Biotin –Vitamin H): Karbondioksit molekülünün transferinde, aminoasitlerin dezaminasyonunda rol oynar. Biotin yetersizliğinde, perosise bağlı felçler, yumurtada gerileme ve ayak parmaklarının ayrılmaması gibi sorunlara yol açar. Biotin inek sütünde, maya, havuçlarda ve ıspanakta bolca bulunur.
Vitamin B4 (Nikotonik asit-Niasin): Nikotinik asitin yapılarına girdiği koenzimler kimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde hidrojen taşıyıcısı, yüksek enerjili bağların oluşmasını (ATP) ve protein sentezinde rol oynamaktadır. Eksikliğinde yutak iltihabı, büyüme yavaşlığı, tüylenme bozukluğu ve ishal görülmektedir. Yeşil bitkilerde bolca bulunmaktadır.
B6 VİTAMİNİ (PYRİDOXİN): Yeşil bitkilerde çimlendirilmiş bitkilerde bolca bulunur kuluçka dönemi fazlaca ihtiyaç duyulur.
B6 EKSİKLİĞİ VE BELİRTİLERİ
1.iştahsızlık büyüme ve gelişme bozukluğu
2.kansızlık (anemi)
3.deri iltahabı
4.adale ve ciğer bozukluğu kramplar
5.üreme bozukluğu
B 12 (CYANOCOBALAMİN veya kobalamin):Büyümeyi hızlandıran bu vitamin eser element olan cobalt ve fosfor içermektedir. Bu vitamin yanlız hayvansal gıdalarda bulunur kuşların bağırsak bakteri aracılığı ile bağırsakdada oluşabilmektedir ancak bu vitamin kuşun dışkısı ile büyük ölcüde dışarı atılır onun için bir çok kuş dışkılarını gagalarlar ve kaybedilen vitamini tekrar almaya çalışırlar bu vitamin özellikle kan yapımı için gereklidir.
B 12 EKSİKLİĞİ VE BELİRTİLERİ
1.büyüme ve gelişim bozukluğu
2.kansızlık (anemi)
3.tüy çıkarma ve tüy değiştirme bozukluğu
4.deri iltihapları
5.üreme azalması
6.dışkı yenilmesinin artması
Vitamin C (Askorbik asit): Biz insanlar için ne kadar önemli bir vitamin olduğunu herkes bilir. Aslında gökkuşağı ispinozları ve diğer kuşlarda vitamin C ihtiyaç duyar. Fakat kuşlar bizlerden farklı olarak sindirim sırasında sentetik olarak üretebilirler. Yalnız bu üretim fazla bile olsa kısa bir süre sonra hemen dışarı atılır. Bu yüzden bizim vereceğimiz fazladan c vitaminine ihtiyaç duymaz. Ancak özel durumlarda örneğin kuş hastayken, zehirlenmişken veya stresse ve yolculuk sonrası yorgunluğu gidermek amacıyla dışarıdan verilir. Bu vitamin vücutta biriktirilmez.
Mineraller:
Vitaminler gibi belli minerallerde kuşların beslenmesinde önemli mikro besinlerdir. Çok önemli minerallerden biri kalsiyumdur (Ca).Kalsiyum eksikliğinde dişi kuşun yumurta yapması imkânsızdır. Beslenmede eksikliği olmaması gereken mineraller fosfor (P), sodyum (Na), klor (Cl), potasyum (P), mağnezyum (Mg), demir (Fe), Çinko (Zn), bakır (Cu), sülfür (S), iyot (I) ve mangan (Mn)’dır.
Kalsiyum ve Fosfor:
Bu iki element genellikle besinlerde beraber bulunurlar. Bunlar vucut fonksiyonlarında çok yakın ilişkidedirler. Kalsiyum, iskeletin temel taşıdır. Kan koagülasyonunda rol alır. Sinirlerin ve organların örneğin kalp gibi doğru çalışmasını sağlar. Ayrıca yumurta kabuğunun temel bileşenidir. Fosfor ise iskelet yapısının doğru şekillenmesinde rol alır ve buna ek olarak metabolizmada önemli rol oynar. Protein ve yağların vazgeçilmez kurucu bileşenidir. Yaban yaşamda kuşlar bu ekstra mineralleri doğal beslenmelerinde elde ederler. Kalsiyum ve fosforun oranı kuşların dengeli beslenmesinde önemlidir. Fosforun üç katı kadar kalsiyum gereklidir. Yoksa vucut fonksiyonları zarar görür. Kafeste beslediğiniz gouldian ( gökkuşağı ispinozu) ispinozunda fosfor için endişe etmeye gerek yoktur. Çünkü fosfor yeşilliklerde ve toumlarda yeterince vardır. Ancak yeterince kalsiyum bu tip besinlerde yeterince yoktur ve gouldianlara ek olarak dışarıdan verilmelidir. Bu ek kalsiyum için güzel kaynak dikalsiyum fosfattır. Kireç taşı tozu, mürekkep balığı kemiği, midye kabuğu ve ster il edilmiş yumurta kabuğudur.
Diğer mineraller:
Deneyimler şunu göstermiştir ki küçük miktarlardaki magnezyum (Mg) tuzları, fosfor kalsiyum ve D vitaminin dengelenmesinde önemli rol oynar. Bu mineraller kemik yapımında ve formasyonunda önemli rol oynarlar. Magnezyum eksikliği kuşlarda kasılmalara, büyümeyi engelleme, zayıf kemik yapısı ve seyrek tüylere neden olur. Pek çok iyi kalite tohum magnezyum deposudur. yrıca mama veya suyuna çok küçük miktarlarda (%0.1) magnezyum sülfat (MgSO4 ) verilebilir.Gouldianlar ve kanaryalar ayrıca iyot, bakır, ve birçok diğer minerallere ihtiyaç duyar . Fakat bu çok küçük miktarlardır. Bu önemli minerallerin pek çoğu (tuzu veya bileşik halinde )normal besinlerde bulunmaktadır. Örneğin tohumlarda ve yeşilliklerde bulunmaktadırlar. Küçük miktardaki iyotu, mürekkep balığı kemiği, deniz kabukları, et süt ve yumurta içerir. Ayrıca balık unu ve balık yağı iyot açısından zengindir. Fakat buğday yağı iyot açısından fakirdir. Kuşlarınıza düzenli olarak ıslatılmış kahverengi ekmekle beslerseniz iyot eksikliği görülmez ama guatr hastalığı görülür.
Bakır hemoglobin ve kan yapımında en etkili eleman olduğu gibi bağırsak sisteminde demirin emilmesinde aktif rol oynar. Bakır eksikliği kendini anemi olarak gösterir.
Demir ve mangan kırmızı kan hücrelerinde oksijenin alınıp verilmesinde görevlidir. Sülfür ve silikon (silisyum), kuşların tüylerinin şekillenmesine ve parlaklığa yardımcı olur.
Potasyum, sodyum ve demir bazı parazitlerin görülme sıklığını kontrol eder. Sodyum ayrıca kas kasılma koordinasyonunu ve karbondioksiti nötralize etmede aynı zamanda besinlerin emilmesine yardımcı olur.
Suda Çözünmeyen kumun önemi:
Suda çözünen kumda suda çözünmeyen kum kadar önemlidir. Çünkü bu kum pek çok barsakta çözünen önemli elementi içerir. Suda çözünmeyen kum ise kuşun taşlığındaki kaslara tohumları öğütmesi için yardımcı olur.
YEM LERİN BESİN DEĞERLERİ
Kanarya Yemi (Phalaris canariensis)
Protein% 11,9
Yag % 4,5
Karbonhidrat % 66
Mineral % 6
Buyukluk ve renk ulke orijinine gore degismektedir. Kusyemi: Şalgamla beraber veya şalgamdan sonraki sırayı işgal eden başlıca besindir. Saman Sarısı renginde olup unlu tohumlardandır. Bileşiminde azot ve kireç bulunur. Kuşların tüy değişimine etkili olduğu söylenir. Bilhassa yerli kanaryalarımızın başlıca besinidir.
Salgam Tohumu
Protein %20,4
Yag % 36,2
Karbonhidrat % 10
Mineral % 4
Yuksek miktarda yag ve protein icerdiginden oranlarina dikkat edilmeli. Şalgam tohumu: Tatlı olduğu zaman kanaryada beslenmenin esasını teşkil eder. Bu, iyi bir sindirim için gereken yağı içinde bulundurur ve kuşlar tarafından zevkle yenir. Lezzeti iyice olgunlaşmış ceviz içini hatırlatır. Iyi kalitede bir şalgam tohumu acı olmaksızın küçük, tatlı ve koyu kırmızı veya siyah ve takriben iri bir toplu iğnebaşı büyüklüğündedir. Kuşlara verilmeden evvel bir sene bekletmek lazımdır. Taze şalgam tohumları bağırsak yangıları yapabilir ve bazı hassas bünyelerde çok kere Ölüme sebep olur.
Kenevir(Kendir)
Protein % 21,4
Yag % 35,3
Karbonhidrat % 17-20
Mineral % 4
Yuksek oranda yag ve yuksek kalitede Protein icerir. Kenevir tohumu: Yağlı tohumlardandır. Kuşlar için mükemmel bir besindir. Kuvvetlendirici, renkli madde verici ve kuşlarda. Renkli maddeyi koruyucu bir tohumdur. Tüylerinin çıkmasına yardım ettiği gibi zayıf düşmelerini de önler. Kuşların Hayati kuvvetlerin yani cinsel Yönden uyarılmayı devam ettirmek için çok gerekli bir besindir. Bütün bu üstün vasıflarına rağmen ölçülü verilmelidir. Çok miktarı kuşun sağlığı için yararlı değildir. Fazlası yağlandırır ki, Buda Ötüşü seyrekleştirir.
Yulaf
Protein % 15,4
Yag % 6,3
Karbonhidrat % 2,4.Hayvanların yazın serin almasını sağlar.
Tüy çıkışında önemli rol oynar.
Keten
Protein % 21,5
Yag % 35,9
Karbonhidrat % 6,2
Yuksek oranda Omega3 yagi icerir.Tuy gelisiminde onemlidir..
Nijer (Guizota olifera)
Protein % 24,9
Yag % 36,2
Karbonhidrat % 17,5
Mineral % 3-5
Nijer: Çörek otuna benzeyen siyah ve yağlı bir tohumdur. Bunun serinletici, uyandırıcı, renkli madde Sağlayıcı ve kuşun muhtaç olduğu renkli maddeyi kuvvetlendirmek için kenevir tohumunun etkisini artırıcı hassası vardır. Çörekotu diye tercüme edilir. Oysa ki Türkiye’de yetişmez. Afrika’dan Avrupa’ya ithal edilir.
Perilla
Protein % 45
Yag %4
Karbonhidrat % 38
Yuksek ve kaliteli Protein nedeniyle Tuy Dokumunde faydalıdır.
Aycicegi
Protein % 15-22
Yag % 30-50
Karbonhidrat % 6
Mineral % 2-3
Yuksek ve kaliteli Protein nedeniyle Tuy Dokumunde faydalidir.
Ortalama yillik bir Kanarya Yemi % 15 Protein, %14 Yag ve % 6 Karbonhidrat ortalamasinda olmalidir.Yem oranlari Yaz,Kis,Uretim,Tuy Dokumu donemlerinde ihtiyaca gore degismelidir.
Darı : Küçük, parlak, yuvarlak bir tohumdur. Sarı ve beyaz renkli olmak üzere iki türü vardır. Kanaryaya elverişli olan beyazıdır.Bunu vermek için en uygun zaman Tüy değişim devresidir hem tüylerin gösterişli çıkmasını sağlar, hem de Parlatır Yulaf (Yulaf irmiği) Kuşyemi gibi unlu tanelerdir. Çok fazla miktarda azot ve fosforu ve bir miktarda kireci bileşiminde bulundurur. Kuşlar için serinletici bir besindir. Bu madde yulafın kabukları soyulduktan sonra kalan kısmıdır. Tüy değişimi devresinde etkilidir, Kanaryalar zevkle yerler, irmik halinde verilmesi seçilmelidir.Bu tohum listesine marul, kıvırcık ve hindiba tohumlarını da ilave edebiliriz. Bunlar serinletici tohumlardır. Haşhaş tohumları da dahil olduğu halde bu küçücük Tohumlar için ayrıca bir katışık yapip kuşlara verilmesi uygun olur.
BİRA MAYASI
Louis Pasteur; Avrupali bira ve şarap imalatçilarindan daha kaliteli bir bira yapabilmek amaciyla gelen istekler üzerine, bira mayasi üzerine arastirmalar yapan ilk ünlü kisidir. Aslinda bira mayasi; bir tip tek hücreli mantarin (Saccharomyces cerevisiae) hücrelerinin ezilip toz haline getirilmis ve kurutulmus halidir. Üstteki fotografta (oldukça büyütülmüs) bira mayasi hücrelerinin nasil tomurcuklanarak çogaldigini görmektesiniz. Bira mayasi; B-kompleks vitaminler ve proteinler (tüm esansiyel amino asitler dahil- vücutta üretilemeyen ve disaridan alinmasi zorunlu amino-asitler), mineraller (özellikle krom) açisindan zengin bir kaynaktir. Yıllardan beri tarım alanında hayvan yemi olarak mayaların kullanıldığı bilinmektedir. Yanlızca içerdikleri B vitamininden yararlanmak amacını güden bu uygulamalarda, yem içine ilave edilen maya oranı oldukça düşüktür. Ancak yüksek protein içerdikleri saptandıktan sonra mayaların protein kaynağı olarak kullanımına ait çalışmalar yoğunlaştırşlmıştır. Genel olarak bileşiminde % 50’den fazla protein içeren mayaların yanlız hayvanlar için değil, insanlar için de zengin protein kaynağı olduğu deneylerle kanğtlanmış ve Ikinci dünya şavaşında Almanya ve SSCB (BDT)’de insan besini olarak kullanılmıştır. Mayaların üretiminde melas, patates nişastası, şeker, koagüle olmuş sütün sıvı kısmı (süt kesiği suyu), meyvelerin etli kısımları, sülfit likörü (Pekilo prosesi), bira ve kâğıt endüstrisinin atık maddeleri, gaz yağı, saf hidrokarbonlar, peynir altı suyu, odun şekeri mayası ve petrol ürünleri substrat olarak kullanılmışlardır. THP kaynağı olarak kullanılan başlıca mayalar şunlardır; Saccharomyces cerevisiae, Torulopsis utilis, Candida tropicalis, C. utilis’dir.
BIRA MAYASI(Saccharomyces cerevisiae,) VE KANARYALAR
”Son yillarda tip bilimi, insanlarin sihhati ve beslenmeleriyle ilgili bir çok önemli kesiflerle bir hayli ilerledi. Elverisli bir gida rejimi tayininde Dünya’nin bilgisinde önemli bir ilerleme oldu.
Mütehassislar ve bilim adamlari, beslenme ve diger sahalarda mümkün olan her ilerlemeyi tatbik ederek kanaryalari incelediler. Norveç’te, Ingiltere-Britanya adalarinda-kus yetistirme merkezlerinde, New York ve Rochester’deki laboratuvarlarda kanaryalar için hangi gidalarin en elverisli oldugu ve hayatlarina, sihhatlarina ve seslerine tesiri meselelerinde bilimsel arastirmalar en uygun biçimde tatbik edildi.
Bu inceleme ve deneylerde; bira mayasinin kanaryalara lüzumu kanaatinda; örnek gelisme degerinde muntazam ilerlemeler oldu. Bu genis sahanin bildigi gelisme her ne kadar basit ve az masrafli ise de, bes yil kadar bir zaman, yüzlerce kanaryayi deneysel bir inceleme ve tatbiklere tabi tutmayi icap ettirdi. Kanaryalara bira mayasinin lüzumunun tam degerini anlamak için, yapilan tesebbüslerde kaldirilmamis bir tas kalmamistir. Eger bir mahzura rastlanirsa, bu ihmal ki beslenme hatasindan olacaktir.
Kanaryalar için bira mayasinin sasirtici faydalari: Kuslarla bilimsel ve deneysel çalismalar 1917′de, insanlarin beslenme problemlerini incelemekle basladi. Pirinç yemek bütün bütün imkansizlastigi zaman; Beriberi’ye engel olmak için, ceviz ve bademin dis kabugunda bulunan bir maddenin lüzumlu oldugunu bu deneyler gösterdi. Beriberi bir sinir sistemi hastaligidir. Bununla beraber kabuklu pirinç, kabuksuz pirincin yerini tuttugu zaman bu hastalik görünmüyordu.
Eksikligi Beriberi hastaligina sebep olan muayyen maddelerle muvazeneli gidalarda, buna benzer gerekli maddelere vitamin denmeye baslandi. Vitaminlerin mahiyeti hakkinda bilgi arttikça, bunlarin tabii olarak mevcut bulunduklari çesitli gida maddelerine ait bilgi de genisledi. Bira mayasi, balikyagi, yesil sebzeler gibi bazi gidalarin vitamin bakimindan zengin olduklari kesfedildi. Bira mayasinin, B vitamininin kuvvetli menbai oldugunu ispat edildi, bunun kus bisküvisine ilave edilebilmesinden hasil olacak fayda mülahazasi ile kanaryanin gidasina böyle bir ilavenin degerini belirtmek için deneylere baslandi.
Bu beslenme deneyleri üç kanarya neslinde dikkatle devam etti. Bira mayasi bisküviye katilmasiyla, kanaryalar için koruyucu bir gida haline geldigi denemelerde sabit bir sekilde açikca görüldü. Bu gida sindirimi kolaylastiriyor, istah açiyor, barsaklardaki lüzumsuz maddelerin disari atilmasina yârdim ediyor, üsütmeye ve diger alelade rahatsizliklara karsi vücudun mukavemetini artiriyordu. Bira mayasi hayatin ve sesin uzamasina yârdim eden vitaminleri temin ediyordu.
Yetistirme denemelerinde: Bira mayasi ile beslenerek daha fazla sayida kanarya yetistirilebiliniyordu. Özel bir yavru kus gidasi ile beslenen kanaryalarin sayisi asagida gösterildigi gibi iki mislinden fazla artmistir. Kus bisküvisine bira mayasi ilave edilmekle;
a) Disi kus tarafindan yumurtlanan yumurta sayisi çogalir.
b) Yavru veren yumurta sayisi artar.
c) Çikan yavrucuklarin yasama nisbeti fazlalasir.
d) Disi kus tarafindan yetistirilen yavru sayisi yükselir.
Kuslarin mudat gida rejimlerinde normal olarak mevcut olandan daha fazla, bol miktarda B vitamini verildigi takdirde bu sonuçlar önceden kesin olarak bilinebilir.
YEŞİL BESİNLER VE PRATİK KULLANIMLARI
Karahindiba ve kuş otu (sıçankulağı) gibi yeşil besinler, tüm yıl boyunca kuşlara verilmesi gereken, buna karşın genelde yaz aylarında bulabildiğimiz, son derece değerli ek besin kaynaklarıdır. Bu besinler özellikle üreme döneminde ve bundan iki ay ÖNCESİNDEN itibaren kullanılmalıdır. Son yýllarda, yeşil besinlerin büyük kısmı, büyük süpermarket zincirlerinde tümYıl boyunca satılır hale gelmiştir. Bu besinler arasında brokoli özel öneme sahiptir. Bol miktarda demir içermesinin yanı sıra, oldukça besleyici bir sebzedir. Tüm yıl boyunca kuşlara verilmelidir.
Kuşlara verilecek Yeşil besinlerin taze ve temiz olmasına çok dikkat edilmelidir. Mümkünse en taze ve yeşilleri seçilip iyice temizlendikten sonra kuşlara sunulmalıdır. Taze besin bulmanın en iyi yolu onları doğal ortamlarından toplamak olacaktır. Kuşlarınızın hoşuna gidecek olan birkaç yıllık koyu renkli besinler değil, o yılın ürünü olan Açık Yeşil renkte olanlardır.
Genelde pek rağbet edilmeyen sebzelerden biri havuçtur. Oysaki Havuç, oldukça faydalı ve besleyici bir sebzedir. Dilimlenerek, rendelenerek; da yumuşaması için çok az haşlanarak verilebilir ya çiğ. Diğer bir yeşil besin de teredir. Kafesin tabanına bırakacağınız tereden kalanları toplamanız gerekecektir.
Kuşların Yemekten çok keyif aldıkları sebzelerden biri karnabahar, diğeri ise lahanadır. Dıştaki, yemesi zor, sert kısmı çıkarıldıktan sonra kalan sebze birkaç dilime ayrılıp kafesin tabanına bırakılabilir. Yapraklarına ayrıştırılmış marul da kafes kuşlarının çok sevdiği besinlerdendir. Özellikle kolay tüketilip, rahatça yavruların ağzına kusulabildiği için üreme döneminde kuşlara verilebilir. Ancak% 90′a yakini su olduğu için geri kusulan kısmı oldukça azdır.
Diğer tür yeşil besinler; ispanak, hindiba, Karalahana gibi çok yıllık bitkilerdir. , Kendi bahçemizde yetiştirildiği takdirde, uzun yıllar boyunca tekrar ekilmek gerekmeksizin Bu tür bitkiler, dış yaprakları kullanılarak bize yeşil besin kaynağı olurlar. Brüksel lahanası da bu tür bitkilerdendir. Oldukça besleyici, faydalı ancak Kuşların dışkısının birkaç gün boyunca oldukça kötü kokmasına yol açan bir besindir.
YEM KARIŞIM MİKTARLARI
TÜRKİYE ŞARTLARI İÇİN AŞAĞIDAKİ YEM KARIŞIMI UYGULAMAK İYİ OLUR.
%40 Şalgam Tohumu,%40 Kuş Yemi , %20 Çeşitli TohumlarSıcak zamanlarda nişastalı tohumlar, hububatlar, Soğuk zamanlarda yağlı tohumlar, Çiftleşme mevsimlerinde kızıştırıcı tohumlar daha fazla miktarlarda verilebilir.
KANARYAYA VERİLECEK KARMA TOHUM YEMLERİ
GENEL FORMÜL:
Kış Karması: (Kışı soğuk yerde geçiren kanaryalar için)
Şalgam tohumu 4 ölçek
İrmik 2 ölçek
Nijer Tohumu 2 ölçek
Kenevir tohumu 2 ölçek
Marul tohumu 2 ölçek
Hindiba tohumu 2 ölçek
Kuşyemi 1 ölçek
Keten tohumu 1 ölçek
Yaz Karması: (Kışı ılık yerde geçiren kanaryalar ve yaz mevsimi için}.
Şalgam tohumu 4 ölçek
Yulaf bulguru 1 ölçek
Kuşyemi 1 ölçek
Marul tohumu 1 ölçek
Hindiba tohumu 1 ölçek
Keten tohumu 1 ölçek
Kenevir tohumu 1 ölçek
Bundan başka, ötüş kanaryaları, renk kanaryaları ve tüy kanaryaları için ayrı ayrı karma yem formülleri geliştirilmiştir. Bunları da şöyle sıralayabiliriz:
Ötüş Kanaryaları için Karma Yem:
Şalgam tohumu 4 ölçek
Kuşyemi 2 ölçek
Kolza 1 Öiçek
Keten tohumu 1/2 ölçek
Sağlık tohumları
karması 1/2 ölçek
Hindiba tohumu 1/2 ölçek
Beyaz marul tohumu 1/2 ölçek
Renk Kanaryaları İçin Karma Yem:
Şalgam tohumu 3 Ölçek
Kuşyemi 4 ölçek
Kolza 1 ölçek
Beyaz darı 1 ölçek
Keten tohumu 1/2 ölçek
Kenevir tohumu 1 /2 ölçek
Yulaf bulguru 1/2 ölçek
Sağlık tohumları
karması 1 /2 ölçek
Özel renk mamaları (tarife göre)
Kıvırcık Tüylü Kanaryalar İçin Karma Yem:
Kuşyemi 4 ölçek
Kenevir tohumu 2 ölçek
Şalgam tohumu 2 ölçek
Kolza 2 ölçek
Hindiba tohumu 2 ölçek
Yulaf bulguru 1 Ölçek
Keten tohumu 1 Ölçek
Yukarda adı geçen ve bazı karma yemlere konulmasında yarar olan Sağlık Tohumları Karması, aşağıdaki maddelerden, belirtilen oranlarda konularak elde edilir. Bunların yem katışıklarına % 5 oranında konulmasıyla bazı yararlar sağlanmakla birlikte, hiçbir zaman % 5 oranından fazta kullanılmamalıdır. Bunun pek çok sakıncası vardır.
Sağlık Tohumları Katışığı:
Anason tohumu 1 ölçek
Susam tohumu 1 ölçek
Nİger tohumu 1 ölçek
Gri haşhaş tohumu 1 ölçek
Devedikeni tohumu 1 ölçek
Hardal tohumu 1 ölçek
İSPİNOZ KUŞLARINDA YEM KARIŞIMI
Karışık ispinoz yemi (iyi kalite) ufak sarı darı, kırmızı darı, beyaz darı, kanarya yemi.
Yem karışımına bazı örnekler:
Karışım
Kanarya yemi %30
Beyaz darı %25
Sarı darı %25
Kırmızı darı %20
Karışım
Kanarya yemi %25
Beyaz darı %20
Kabuksuz darı %20
Sarı darı %20
Japon darısı %10
Nijer tohumu %5
Gouldianlar bu yemleri oldukça sevmektedir. Özellikle kanarya yemi, koyu renk darılar ilaveten ayrı kapta yumurta kabukları, grit, ayrıca yavrular varken sap darı eksik edilmemelidir. Niger tohumu ise bu karışıma katılabilir. Üreme zamanlarında kafesler her gün kontrol edilir, yemlikler ve vitamin takviyeli suluklar değiştirilir.
Yumurta maması
Dişiler , yavru büyütebilmek için normal yemlerinin dışında mamaya da ihtiyaç duyarlar.Haşlanmış(katı) yumurta rendelendikten sonra hazır mama ile iyice karıştırılır.Mama taze olarak yapılacağı gibi, bir iki günlük ihtiyaç hazırlanıp buzdolabında da saklanabilir.Tabi verilmeden evvel oda ısısına gelmeleri beklenmelidir. Dişilere yavru besledikleri sürece en ideali günde 3-4 sefer tüketebilecekleri kadar mama vermektir. Mamanın üzerine haşhaş tohumu serpmekte faydalı olur. Mama kaplarının da günlük temizliklerinin yapılması bakteri üremesi için uygun bir ortam oldukları için çok önemlidir. Annenin hastalanıp yavruları terk etmesi veya yavru ve ana ishalleri genellikle mama kaplarının sağlığa uygunluk eksikliğinden kaynaklanır. Örnek olarak Ünyayar mama 1 tarifi aşağıda verilmiştir.
ÜNYAYAR MAMA I TARİFİ
1-8 ADET PETİBÖR BİSKÜVİ TOZU
2-5 ADET CEVİZ İÇİ
3- 3 ÇORBA KAŞIĞI BAYAT EKMEK
4-2 ÇORBA KAŞIĞI FINDIK TOZU
5- 2 ÇORBA KAŞIĞI İRMİK
6- 3 ÇORBA KAŞIĞI 8 TAHILLI BEBEK MAMASI
7-3 ÇORBA KAŞIĞI 7 VİTAMİNLİ BEBEK MAMASI
8- 2 ÇAY KAŞIĞI KETEN TOHUMU EZMESİ
9- 2 ÇORBA KAŞIĞI PUDRA ŞEKERİ
10- 1 ÇORBA KAŞIĞI PİRİNÇUNU
11- 1 ÇORBA KAŞIĞI ZEYTİNYAĞI (yaz ayları verilmez)
12- 2 ÇORBA KAŞIĞI mantar özü (proteince zengin)
13- 2 ÇAY KAŞIĞI ELMA-HAVUÇ PÜRESİ
14- 1-2 YUMURTA (İSTENİRSE KONUR)
15- 3 ÇORBA KAŞIĞI KEÇİBOYNUZU UNU (İSTENİRSE KONUR)
16- KURU BİRA MAYASI (10 G ) (B VİTAMİNİ AÇISINDAN ZENGİN ) KONUR.
17-UN KURDU PROTEİN KAYNAĞI OLARAK İSTENİRSE MAMAYA KATILIR.
ÜNYAYAR KURU MAMA II
KİLO CİVCİV YEMİ
1 PAKET PETİBÖR BİSKÜVİ
½ KİLO GALETA UNU
10 GRAM OPTİ-BRED (E VİTAMİNİ)
20 GRAM KURU NANE
2 GRAM B VİTAMİNİ KARIŞIMI
3 ADET ORTA BOY MÜREKKEP BALIĞI KEMİĞİ TOZU
250 GRAM İRMİK
1 PAKET KARIŞIK TAHILLI BEBEK MAMASI
100 g KUM
Bu karışım un haline gelinceye kadar rondo ‘da çekilir ve kuşlara servis edilir. Buzdolabında kavanozda yaklaşık 1 ay saklanabilir. Hazırlanan bu karışım yarım kiloluk poşetlere konup ve derin dondurucuda 6 ay saklanabilir. İstendiği zaman çıkarılıp kuru veya meyvelerle nemlendirirlir ve/veya yumurta eklenerek kuşlara servis edilir.Bu karışım yavruya hazırlanan dişilerin yumurta oluşturma verimini artırdığı gibi embriyonun yumurtada gelişimini hızlandırır ve yavruların hızla gelişimini sağlar. Kısaca bu mama içeriği kuşların sağlıklı beslenmesini sağlar.
Bilezik takma.
Düzgün kayıt tutabilmenin en kolay yolu bilezik takılarak sağlanabilir. Ayrıca yarışma kuşları için bilezikli olma zorunluluğu bulunmaktadır.5 gün veya yaklaşık yavrular gözlerini açtıkları zaman bu iş için en uygun zamandır.
İkinci yuvalar
Yavrular 15 günlük olunca dişi tekrar yumurtlama isteği gösterir. Erkek ayrıldı ise dişinin yanına atılır ve 2. bir yuva kafese yerleştirilir. Yavrular 19-20 günlükken dişi tekrar yumurtlamaya başlar. Yavrular 21 günlük olunca artık anneden ayrılabilecek çağları gelmiş demektir.
Yavruların ayrılması
Yavrular erkekle birlikte küçük bir salmaya alınırlar. Tünekler alçağa takılır. Günde 3 sefer mama verilir. Bir hafta sonra mamanın üzerine tohumlar serpilebilir. Yavaş yavaş mama azaltılır ve günde bir kereye düşürülür. Bu geçiş dönemi 3 haftayı bulur. Bu arada çimlendirilmiş tohumlarda verilmelidir. Genetik kuralları aklımızdan çıkarmadan üretim yapmalıyız. Amacımız örnek kuşlar yetiştirmek olmalı herhangi iki kuşun yavrusunu almak değil.
YILLIK KUŞLARI BESLEME PROGRAMI
Kuşların yeri hazırlandıktan sonra yıllık ve haftalık beslenme rejimine geçilir. Kanaryada besleme rejimi her üreticiye göre bazı değişikler gösterse de genelde ulaştığım ve benim uyguladığım bilgiler harmanlanıp 12 altın kural olarak aşağıda verilmiştir.
1-Aylık program
Ocak
Bu ay başka bir üretim sezonunun başlangıcıdır. Bütün üreticiler damızlıklarının en iyi durumda olmalarına özen göstermelidirler, yılın bu ayında bu çok önemlidir. Eğer kuşunuz çok yoğun şov sezonu geçirmişse tamamen dezenfekte edilmiş salma veya kafeslere konmalıdır. Erkek ile dişi ayrı kafeslerde olmalıdır.
Kuşlara haftada en az bir defa daha iyisi hergün olmak üzere mama yedirilmelidir. Çeşitli yeşil yiyecekler belirli bir ölçü içerisinde haftada 2 gün verilmelidir. Örnek olarak ben sirkeli su ile tamamen dezenfekte ettiğim ıspanak, su teresi, hindiba, marul, pazı yaprağını kullanıyorum. Kanaryaya temel besin tohumları ile beraber 4 de bir oranında şalgam tohumu yulaf çetene ve birazda nijer katarak verilmelidir. Dişinin kafesine; her gün olmak üzere mangal kömürü koymak onları monotonluktan kurtarıp hareketli olmasını sağlayacaktır. Mangal kömürü iyi bir absorban olup vucuttaki bazı toksik bileşikleri emip dışarı atılmasını sağlayacaktır.
Kanaryalarınıza haftada bir antibiyotik vermenizi tavsiye ediyorum. Ertesi gün ise vitaminli su öneriyorum. Antibiyotik-vitamin uygulaması her ay tekrarlanmalıdır. Sular günlük sirke (elma –üzüm sirkesi) ile dezenfekte edilerek verilmelidir. Banyoları sabahları yapmalıdırlar. Akşam banyo yapan kuşların tamamen kurumaları için zaman kalmayabilir. Kuluçka ve yavrulu kuşlar hariç her ay banyo kuşlara haftada en az 1 kere verilmelidir. Ayrıca haftada bir kere suluklara mağnezyum sülfat ve potasyum iyödür eklenmelidir. Kuşların barsak sağlığı ve tüy rengi için gereklidir. Haftada bir kere yumurta verilmelidir.
Şubat
Bazı üreticiler suni ısıtıcılar kullanarak beklenmeyen tehlikelere karşı düşük olan ısıyı değiştirip kuşlarını eşe atarlar. 20-25 m2 üretim odasında 800 w’lık yağlı radyatör ile sıcaklığı 20-21 0 C ayarlıyorum. İyonizer özellikli hava temizleyicim (Sinbo Sap 5505 Model) ile günde 3 saat havayı steril ediyorum. Bu dönemde ışık 14 saate ayarlanmalıdır. Yapay bahar havası 15.gününe geldiğinde oda spreyleri ile çim ve çam gibi oda sprayleri kullanınız. Böylece kuşlar daha kolay çiftleşmeye ve kuluçkaya yatarlar. Şubat ayı sonunda kuşlarınızın her çiftinden biri yumurtalara oturmakla meşgul ya da erken çiftleşmişlerse şu anda yavrularını yediriyor olacaklardır. Ocak ayında uyguladığınız beslenmeyi kuşlara devam edin yalnız yuvadaki yavrularını yedirenler yeterli olacak kadar mamaya ihtiyaç duyarlar. Birkaç üretim sezonunda şanslı ve başarılı iseniz uyguladığınız beslenme metodunuza hiçbir değişiklik yapmayın. Birkaç cümlede beslenme hakkında dişileri ocak ayındaki gibi ve artı olarak mama günlerinin arasında olmak üzere haftada bir kondisyon tohumlarıyla besleyin, erkeklere de haftada iki kez olmak üzere kondisyon tohumlan verilebilir. Dişilere mangal kömürü verilmeye devam edilmelidir ve yine bütün kuşlarınızın ihtiyaçları olduğu yeşil yiyecekleri ve banyolarını temin etmeye devam edin. Banyoları sabahları yapmalıdırlar. Akşam banyo yapan kuşların tamamen kurumaları için zaman kalmayabilir. Haftada bir kere yumurta verilmelidir
Mart
Ayın ilk günlerinde yetiştirici kuşlarla ilgilenerek çiftleşme konumuna gelip gelmediklerine bakar. Dişilerden önce erkekleri ful eşleştirme konumuna getirmeyi hedef almalısınız. Dişilere verildiği kadar nijeri bir miktar arttırıp siyah haşhaş ile karıştırarak şubat ayındaki gibi yemleme ve kondisyon programına devam edilir. Eğer uygun yeşillik bu zaman içerisinde bulunamıyorsa kuşlarınıza tohumları filizlendirerek verin.(Ayda bir kere yeterlidir.) Ben kanarya yemine ek olarak buğday, ay çekirdeği, anason ve mavi haşhaş tohumu kullanıyorum. Çimlenen bu tohumları haftada iki kere olmak üzere kuşlara veriyorum. Ancak çimlenmiş tohumlar çok ıslak olarak verilmemelidir. Yoksa kuşları ishal eder. Haftada bir kere yumurta verilmelidir
Nisan
Şimdiden kuşlarınızın her çiftinden biri yumurtalara oturmakla meşgul ya da erken çiftleşmişlerse şu anda yavrularını yediriyor olacaklardır. Mart ayında uyguladığınız beslenmeyi dişilere devam edin yalnız yuvadaki yavrularını yedirenler yeterli olacak kadar mamaya ihtiyaç duyarlar. Artarda gelen birkaç üretim sezonunda şanslı ve başarılı iseniz uyguladığınız beslenme metodunuza hiçbir değişiklik yapmayın. Sadece yavaş yavaş yulaf miktarını artırın. Sıcak havaların yaklaşması ile bütün mama ve yeşillikler daha çabuk bayatlamaya yüz tutar, bu yüzden yenmeyen mamalar kafesten çıkarılmalıdır. Haftada bir kere yumurta verilmelidir
Mayıs
Nisanda olduğu gibi aynı uygulamalara devam edin. Şimdiden bazı yavrular kendi kendine mama yiyip besleniyorlardır. Yeteri kadar büyüyen yavrular bakım kafesine alınır(30-35 günlükken). Bakım kafesinin içi her gün temizlenip, bayat yemler atılır. Yavru kanaryalar 5 haftalık olunca, daha önceleri bahsedildiği gibi şov kafeslerine girmeye alıştırılırlar. Yuvada 14 günlük yavruları olan eşlere kafesin öbür tarafında olacak şekilde yeni bir yuvalık takılır, biraz yuva malzemesi ve pamuk da dâhil edilir. Bu hazırlık yavrudaki tüylerin anne ve baba tarafından yolunmasının önüne geçer.
Haziran
Şimdi ilk çıkan yavrular yeterli egzersizlerini yapabilmeleri için salmalara konulmalıdır. Yalnız çok fazla yavruyu bir araya koymamalıyız, sebebi ise birbirlerinin tüylerini yolmaya başlamalarıdır. Tatlı bir elmayı ikiye veya dörde bölüp kafesin veya salmaların ön tarafına sıkıca asarsanız, bu yavrular tarafından kolayca hazmedilmekle kalmaz, sindirim sistemlerine de yardım eder. Sadece sabahları suyu sığ olacak şekilde banyo verilmelidir. Bütün yavrular salmaya konulduktan sonra, renkli kanarya üretmek isteyen üreticiler için şimdi renkli mamaya başlamanın tam zamanıdır. Yavru ve büyük kuşları beslemek mayısta olduğu gibi devam eder.
Temmuz
Temmuz normalde eşleşme sezonunun son ayıdır. Çünkü ağustosun sonuna doğru bütün kuşlar tüy dökümüne girecektir.
Genç yavrular gibi üretim devresini bitiren damızlık dişilerde salmaya atılır. Yoğun bir eşleşme sezonu geçirdiklerinden kuvvetlerini tekrar kazanabilmeleri için haftada iki defa olmak üzere mama vermeye devam edilir. Suyu sığ olarak her sabah banyo verilir. Tüy dökümünün bitimine kadar iyi yıkanmış yeşillikleri vermeye devam etmeliyiz. Temmuz’dan eylül ayının sonuna kadar yulaf miktarı yemlerde artırılır. Fakat keten ve kenevir tohumu verilmez.
Ağustos
Kanaryaların tüy dökümlerine en fazla dikkat edilecek ay bu aydır. Kuşlar tüy dökümüne devam ederken tohum mama ve yeşillik gibi yiyecekleri daha çok vermeliyiz. Kafes ve tüneklerin temiz olmasına dikkat edilmelidir. Kuşların almakta oldukları proteini arttırmak için kış aylarında olduğu gibi, mutfaktan artan pişirilmiş et ve parçalanmış tavuk kemiklerini kanaryalarımıza vere¬biliriz, bu konuda İngiliz ve Avustralyalı kanaryacılar kuşlarına bu tür beslenme uygulamaktadır¬lar. Ya da yumurta vermeyi devam ettirmeliyiz. Ancak bayatlamış yiyecekleri kafeste bırakmamaya özen gösterin. Haftada iki kez olmak üzere azıcık keten tohumu verilebilir, bu tüylerin hoş bir parlaklıkta olmasına yardım eder. Dişilere şov sezonu bitimine kadar kömür vermeyi durdurmalısınız.
Eylül
Bu ayda ilk doğan kuşlar tüy değişimlerim tamamlarlar, sizde bu durumdaki kuşların potansiyellerine değer biçmeye başlayabilirsiniz. Temiz ve taze havayı seven kanaryalar hava akımına bırakılınca sağlıklı ve sıhhatli olmazlar.
Çok az keten tohumu ve yeşillikler ile beslenmeye devam ederiz. Bunlar kuşların tüylerine doğal renk vermekle kalmaz üstelik kuşlarımızın tüy dökümlerinde yaşadıkları gerginliği geçiştirmeye yardım ederler.
Ekim
En azından kuşlarınızın yarısı şimdiden tüy dökmeyi tamamlamıştır, diğerleri de devam ediyordur. Kuşlarınızdan biri tüy dökümünden çıkmıyor veya uzatıyor durumda ise, kuşa dem¬letilmiş safran verilir. Bu uygulama şöyle olur, kurutulmuş safran çiçeğinden azıcık alıp yarıya kadar su dolu demlikte kaynayan suya koyun, bu böyle 4–5 gün tekrarlanmalıdır. Böyle durumda olan kuşların 10 da 9 unun durumlarının düzeldiği görülmüştür. Banyo yapmalarını sabahleyin olmak üzere 2 defaya düşürün.
Karışık kuşyemine azıcık keten tohumu katarak, onları yemlemeye devam edebilirsiniz. Yarım bezelye büyüklüğünde biraz demir sülfatı gelecek ay haftada bir kez olmak üzere suluklarına konup verilebilir. Bu kuşlar için iyi bir ilaçtır, yalnız sadece ayın sonuna kadar verilir. Bu arada haftada bir kere potasyum iyödür takviyesi yapılmalıdır. Suluklarına çok az miktar potasyum iyödür konur. Bir litre suya 0.1 g KI (potasyum iyödür ) konur. Buradan sulukların 1/3ne tranfer edilir ve üstü normal suyla tamamlanır. Haftada bir uygulanması kuşlarımızın tüy gelişimi ve parlaklığı için gereklidir.
Kasım
Kasım ayında sıhhati yerinde olan kuşlar tüy dökümlerini bitirmiş olacaktır. Bu arada şovlara katılan kuşlar hariç diğer kuşlara verdiğimiz mama durdurulur. Şimdi kafeslerin içine her 6 kuşa bir çay kaşığı dolusu düşecek şekilde Nijer koymanın tam zamanıdır. Bunu öncelikle dişiler için yaparız erkekler için gerekmez. Bu zaman içerisinde birbirlerinin tüylerini çekmemeleri için şov kuşlarını ayrı ayrı kafeslere koymak gerekir. Biraz tatlı elma ya da haşlanmış havucu vermeye devam edin. Haftada bir olmak üzere sabahları banyoda verilir.
Aralık
Aşağı yukarı bu zamanlarda şov sezonu bitmek üzeredir, fazla olan kuşlarda satılmış olur. Kuşlar bu ayı rahat ve sakin olarak geçirirken, düz Haspura 4 de 1 oranında Şalgam tohumu katarak beslemeye devam edilir. Haftada 3 veya 4 gün biraz yeşillik verileceğini de belirtmeliyim. Dişilere pişmiş her türlü et kemiklerini vermeye devam edin. Haftada bir azıcık demir sülfatını da su kaplarına koymak yardımcı olacaktır. Yine haftada bir banyo vermenizi öneriyorum, Haspura 4 de 1 oranında Şalgam tohumu katarak beslemeye devam edilir. Haftada 3 veya 4 gün biraz yeşillik verileceğini de belirtmeliyim. Dişilere pişmiş her türlü et kemiklerini vermeye devam edin. Haftada bir azıcık demir sülfatını da su kaplarına koymak yardımcı olacaktır. Yine haftada bir banyo vermenizi öneriyorum.
Ali ÜNYAYAR