YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN 36 ADIMDA TİPPLER EĞİTİMİ

Acemiler için 36 adımda Tippler Uçurmak.

E.W.Mattews tarafından yazıldı.

1.Gençler 5 haftalık olduklarında anababalarının yanından alınıp kümeste  ayrı bir yere konulur.

2.İlk iki gün ya da daha fazla önlerine yem ve su konur.Bundaki amaç kendi kendilerine beslenmelerini temin etmektir.

3.Daha sonra kuşlar elle beslenir ve suluklar yanlarından alınır sadece yemlemeden sonra su içmeleri için önlerine konur.

4.Bu aşamada dropper ile gençlerin tanıştırılması avantajlı olacaktır.Bu beyaz dropperlar dişi yada yavru olmalıdırlar.Dropperlar genç Tippler ler ile kümeste aynı bölmede kalarak birbirlerine alıştırılmalıdırlar.

5.Dropperların kümesin bir parçası olduğunu Genç Tippler ler anlamalıdırlar.Gençlerin yaklaşık altı haftalık olduklarında günde sadece bir kez beslenmelidirler.(Beslenme konusuna ilerde değineceğiz) ve Dropperlar yem peşinde koşarlarken onlara öncülük etmelidirler.Artık gençler droppler ın yanından alınmalı ve sadece yemlenme esnasında birlikte olmalıdırlar.

6. Burda yapmak istediğimiz şey Tippler lerin zihin yapısına Beyaz Dropperları beslenme ile ilgili bir öge olarak oturtabilmekti.Herhangi bir beyaz kuş bu iş için kullanılabilir tabi yeme düşkün ve fazla uçucu olmayan beyaz kuşlardan bahsediyoruz.

7. Birinci aşama tamamlandı.

8.Artık tercihen kümesin üstünde veya yakın bir yere çevreyi görebileceği etrafı tel ile çevrili bir kafesin içine gençleri yerleştirmenin ve öğleden sonra zaman geçirebilecekleri bir alan yaratmanın zamanı geldi.Akşam hava kararmaya yüz tutarken dropper lar ile yemlenmeli ve sularını içmelidirler.

9. Şimdi merak ediyoruz kuşlara ne zaman dışarı salmalıyız.Pekala her zaman şu hatırlanmalı iyi bir genç Tippler in kanatları aklından daha güçlüdür.Bunu göz önünde bulundurarak ben gençlerin göz renkleri değiştiğinde dışarı salmanın en iyi zaman olduğunu ve göz rengi değişiminin onların muhakeme yetilerinin geliştiğinin bir göstergesi olduğunu düşünüyorum.Onlar şimdi muhtemelen 8 haftalık oldular.Kümesin üstünde veya yakınında oluşturduğunuz dışarıyı görmelerini sağlayan tel kafesin kapısını açın dropper lar da aç olmalı biraz yemleyin genç Tippler ler dropperları takip edeceklerdir bir içeri bir dışarı derken gençler kümesin yolunu birkaç tekrarlamadan sonra öğreneceklerdir.Gençler uçmaya başlamadan evvel birkaç akşam bu dersi onlara verin yem ve su onları eğitmenizde size yardımcı olacaktır.Gençler havada iken fazla dropper kullanmak size avantaj sağlayacaktır ve bu aşamada dropperlerin sürekli hareket halinde olmasını sağlayın hareket halinde olması için dropperlerin aç olması gereklidir.

10. Tipplerler  birkaç akşam aşağı yukarı kalkarak ilk derslerini almışlardır.Sonraki aşamada dropperler olmadan kiti salıyoruz 10-15 dakika uçmalarına izin veriyoruz sonra dropper leri dışarı çıkarıyoruz Geç Tippler ler dropperleri gördüklerinde  yiyecek ve dropperler arasındaki bağı kurarak kümeslerineineceklerdir.Daha sonra besliyor ve sularını veriyoruz.

11.Bu işlemi her seferinde zaman açısından biraz daha uzatarak her gün uyguluyoruz sadece şunu belirtmeliyimki bu uçuşlar 2 veya 3 saatten fazla olmamalı.

12. Şimdiye kadar onlara ne yapmaları gerektiği ile ilgili bilgileri ve dersleri verdik tabiri caizse kafalarına bu bilgileri bir matkapla delik açarak doldurduk. Bir sonraki aşama ise fiziksel dayanıklılık ile onları donatabilmektir. Şimdi başarılı olsun olmasın karar vermek adına en önemli parçayı bulmuş olduk.

13. Şimdi bir benzetme yapabilmek adına. Tankı 300 mil  kapasiteli ve bizi durmaksızın bu mesafeye götürecek  bir otomobilimizin olduğunu varsayalım. Yolculuğun başlangıcında otomobilimizin ağırlığı max düzeyde olacaktır çünkü tank tam doludur. Diğer bir nokta ise aracın yolculuk boyunca sorunsuz bir şekilde olması gerekir çünkü hiç durulmayacak yolculuk esnasında. Yani biz mecburuz onun tankını doldurmaya uzun süreli uçmasını test etmek itediğimiz gün aynı zamanda fit te olmalı bugün. Biz bu benzetmeye devam edersek. İlk saldığımızda onun ağırlığı muhtemelen 300ml ve günün sonunda bütün yakıtı kullanmış olacağından 60 70 ml ağırlıklarından kaybederler. Şimdi ben sadece kısa bir yolculuk yapmak istersem kesinlikle bu tankı tam doldurmak istemem 10 millik bir yolculuk yapmak istersem 10 millik yolculuk için gerekli miktarda yakıt ile tankı doldururum bu kısa yolculuk için.

14.Ben yakıtın sadece küçük bir miktar ile bunu yapmak istiyorum ve, tabii ki, daha az ağırlık taşımış olacağım.Biz Tippler lerimizi 3-4 saat uçurmak istiyorsak onların tanklarının dolu olmadığından emin olmalıyız. Şimdi bu benzetmeyi daha fazla yapmayalım.Bunun çok daha ötesinde, bir atlet gibi fiziksel açıdan eğitilmiş olması gerekir uçacağı gün yağlı olmamalı ve fit olmalıdır.eğitilmiş olması gerekir.Şimdi Tipplerlerimizi sabah 4 te saldığımızı düşünelim ve 14 saat uçtuklarını düşünelim yakıtını tüketmiş ve ağırlığı çok hafiflemiş olacaktır sabah tankı doluyken kanat çırpışları yerini havada süzülmelere günün sonunda bırakacaktır bu gözünüze çarpacaktır.

15. Biz antrenmanları öğleden sonra akşama yakın zamanları ayarlıyoruz sadece yeterince beslenmiş olmalı tank yeterince doldurulmalıdır eğer kondisyonunu karşılaştırmak istersek örneğin sabah salsaydık tank dolu olacaktık akşama doğru salıyoruz buna göre olmalı.

16. Şimdiye kadar biz kiti dropper sinyali vermeden önce hata yapmamaları konusunda beyinlerine birşeyler kazıdık.Onlara bunları öğrenmeleri için yardım ettik.

17. Biz 3 hafta sonra hedef gününe karar verdiğimizi varsayalım.Biz bu tarihte amacımıza ulaşabilmek için  en az 3 lü iyi kondisyonlu hatalarını elimine etmiş bir kite sahip olmalıyız içlerinden birisi hatalı ise diğerlerinin ne yaptığını görebilmek için fazla şansımız yok bu yüzden kit sayısını 5 tutarak başlamak uygun olacaktır.Bu aşamada birbirine yakın 5 li seçilebilir bunun içinde yakın kan bağına sahip olanlardan seçmek avantaj olacaktır.Dış görünüşe görede karar verilebilir.Keza benzer uçuş özellikleridenenmelidir.Bildiğiniz gibi, gelişi güzel  uzun bir mesafe yürümek için seçilen 3 erkekten biri 1 adım geride kalacak muhtemelen biri daha önce yorulacaktır.Tipplerler kümes içinde bağımsız boxlara birbirlerini görmeyecek şekilde yerleştirilirler bu yetişkinlerdeki özellikle dişilerdeki kadar önemli değildir.Gençler bu bağımsız bölmelerde beslenmelidir sadece akşamları bağımsız box ların ölçüleri 14’’x14’’ olabilir.Tippler ler beslendikten 2 saat sonra sularını içmeli ve içecek purgatif içermelidir.Benİngiliz tuzu kullanıyorum bir su bardağına 1 kubik inç.
Bu yol bana ilk başta hepsini aynı seviyede tutabilmek için  uygun geliyor.Tek yol dengeyi sağlayabilmek adına alt seviyede başlamaktır.Ertesi sabah kuşların bakımları ile ilgileneceğiz beslemek yok taki akşama kadar; sadece kümesleri temiz tutuyoruz.Biz arpa kullanıyoruz çok enerji sağlamıyor ve tankı doldurmak yok.

18. Tam arpa kuşların bağırsakları üzerinde güzel bir etki yaratır sindirim sistemlerinin olumlu etkilendiğinden emin olabilirsiniz bu kuşlarıda mennun edecektir.

19. Eğer arpa bulamıyorsanız arpaya benzer kaba yemler kullanabilirsiniz Enerjisi düşük sindirim sistemine zarar vermeyecek kaba yemlerden bahsediyoruz.

20. İkinci akşam kitin dışarı çıkmasına izin verin.Şayet onlar uçmak için hiçbir arzu göstermez iseler muhtemelen kondisyonları çok düşük demektir ve yeme çok arzuludurlar onları uçmaya zorlamayın.Diğer taraftan hava çok sert görünebilir bu da uçma arzularını köreltebilir.Bu ilk etapta bir gözlem noktası olabilir isteksizce 1 saat uçabilirler dropperları dışarı çıkarın ve yemleyin.Eğer biraz hareketliyseler kondisyonları çok düşük değil eğer uçmaya hiç istekli değilseler kondisyonları çok düşük demektir bu yem miktarını ayarlayabilmeniz için tam bir kılavuz olacaktır sizin için. Yem miktarını ayarlamak için cebinizden bir mendil çıkarın bunu yem ile doldurun mendili bükerek şişkin hale getirin bu şişkinliği kontrol edin daha sonra bununla mukayese ederek  yem miktarını azaltıp arttırabilirsiniz.’’Not:Artık günümüzde hassas teraziler mevcut olup istediğimiz gr da tahıl verme ve bunu rahatlıkla kontrol etme olanağımız olduğunu hatırlatmak isterim.Türker Deniz’’

21. Şimdi burda önemli olan takdir edersinizki kaliteli yem ve uçuş için yeterli miktarda yemi vermek burda uçuş zamanını kontrol altında yem ile tutabilmekti.Burda önemli olan kuşları iyi eğitebilmek ve iyi gözlemleyebilmek ne zaman indirileceğine karar verebilmek ne kadar yem veriyorsun ne kadar uçmasını istiyorsun bu hassas dengeyi sağlayabilmek ve kuşları buna alıştırmak gerekli eğer bu dengeyi tutturamazsan kuşların beleşçi olma olasılığı var bu kötü alışkanlığı yerleştirmemek lazım.

22.Şimdi 3,5 saat uçmaları gerektiğini varsayarak kit i aynı miktarda ve aynı kalitede yem ilebesledik.Bu bizim için bir deneme olacak.Kuşlar aynı kalite ve miktarda yem ile beslendiler ancak 2,5 saat sonra içlerinden biri  inme isteği  belirtisi gösterdi dropperları derhal dışarı çıkartın birincisi indi 2. Si onu takip etti 3. Sü 10-15 dakika sonra indi ve biz kitte bir dengesizlik olduğunu görmüş olduk.Şimdi ne yapabiliriz? Biz üç buçuk saat yerine 3 saat uçurabiliriz veya 3.kuş yem eğitimini iyi alamadı dropperlar dışarı çıkartıldığında sinyali algılamadı bu kuşu aç bırakabiliriz.

23.Biz her kuşun durumunu görmüş olduk muhtemelen 2. Kuş doğru kondisyonda birinci ve üçüncü değil.İlk ve 3. kuş için biraz çaba sarfetmemiz gerekecek.Burda daha fazla kuş uçurulduğunu varsayarsak içlerinden birden fazla dengeyi bozan kuşlar olduğunda bu dengeyi sağlayabilmek adına dengesizlik gösteren kuşlar için aynı yöntemi izlemeliyiz.

24.Üçüncü için yem miktarını azaltmaya ve 1.nin yükseltmeye karar verdik ve hepsinin ertesi gün aynı dengede olduklarını ve doğru karar verdiğimi görebilmem için 3 saat uçmaları gerekir.

25.Üç kuşun aynı kondisyonda olduğunu ve onların ihtiyaçlarını öğrendiğimizi varsayarsak.Biz şimdi yem miktarını arttırmaya başlayabiliriz.1/2 buğday ve ¼ arpa ekliyoruz mevcut yemlerinin içine kuşlar şimdi 4-5 saat uçabilir daha sonra indiriyoruz son 10 gün ve daha fazlası için bu şekilde devam edeceğiz.

26. Biz şimdi kiti eğittik uçuş kondisyonunu max düzeye çıkardık bütün gün uçacağı pozisyona getirdik.Eğitimin bu sürecinde kuşlar çeşitli tahıl taneleri ile tanışacaklar bu süreç eğitimin 2 yarısında gündeme gelecektir.Bu taneler kafes kuşlarına verilen küçük taneli tahıllardan oluşmaktadır.Kanarya yemi darı kolza küçük taneli mısır akçaağaç bezelye gibi.Tüm bunlar genç kuş eğitiminin bir parçasıdır.
27. Hedef güne varmamıza 6 gün kaldı .Kuşları 3-4 saat uçurduktan sonra ¼ karışık tahıl ¼ arpa ¼ bezelye ¼ buğday ile besliyoruz.Diyetlerinde aniden bir değişiklik yaptığımız için gençlerin iyi sindirip sindiremediklerinden emin olmalıyız.Sağlıklı bir kuşun sindirimi  13-14 saati bulabilir tam bir boşaltımdan bahsediyoruz.Burada bir gecikme olması durumunda bunu tolere edemeyiz bu nedenle kuşlara epsom salt küçük miktarda sularına karıştırılarak verilebilir.

Ertesi gün istirahat günü fakat yem aynı olacak sindirim normal ise İngiliz tuzu gerekli değil.

29.Ertesi gün günün kararmasına sekiz saat kala 4,5 -5 saat uçmaları için salınacak.Sebebi gece karanlığında başlarına herhangi bir kaza gelmemesi için geceye bırakmak istemiyoruz 4-5 saat uçurarak da enerjilerini boşaltıyoruz böylece daha kaliteli bir sonuç almayı hedefliyoruz.

30. İndirdiğimizde 1 / 2 akçaağaç 1/2 tohum ve su verilecek.

31. Ertesi gün, 1/ 2, akçaağaç,1 / 2 buğday, ve demir içeren tonik sularına katılırsa iyi olur kendi bağımsız boxlarında olacaklar.

32. Ertesi gün, 1/4, akçaağaç, 1/4 mısır, ‘/ 2 tohum. ilk akçaağaç daha sonra mısır ver küçük tohumlaı ise en son ver ve yüyebildikleri kadar yesinler.Kuşları yarışa salacağın vakitten 12 saat evvel yem vermeye başlıyorsun 1 saat sonrada su vereceksin.Bu susamalarını sağlar ve bol su içerler bu sayede.İyi uyuyabilmeleri için boxlarını karartın.

33.Ertesi sabah erken saatlerde kuşları yarışa salmadan önce onlara 16 saatlik uçuşlarına ek katkıda bulunmak için su verin çoğu kuş su içmeyebilir ancak bundan dolayı endişelenmeyin..Bu eğitimden sonra ve iyi kuşlar ise 12-16 saat uçacaklardır.

34.Umarım bu yazım bazı fikirler vermiştir eğitim hakkında.Beslenmenin tek yolunun bu olduğuna asla inanmıyorum ben her zaman aynı şekilde beslemem fakat prensip aynıdır.

35. Hiç şüphesiz bu sizin için iyi bir deneme olacak.

36. Bu arada, her zaman eğitim esnasında kuşlara grit verilmeli.

Admin'nin avatarı

Yazarlar Admin

Kuscular.net sitesi 2010 yılında kurulmuştur amacımız insanların güvercinlerini güvenle alıp satmasıdır