Güvercin yetiştiricilerinin korkulu rüyası olarak tabir edilen veba tamamen viral (virüs kaynaklı) bir hastalıktır. Güvercinlerde vebanın öteki adı ile PVM-1 in görülme riski oldukca yüksektir.
Veba virüs kaynaklı bir hastalık olduğundan hiçbir şekilde direk tedavisi yoktur. Veba kesinlikle antibiyotikle direk olarak iyileştirilmeyecek bir hastalıktır. Bu durumu insanlardaki grip hastalığına benzetebiliriz iyi mi ki gribi antibiyotikle iyileştiremez isek güvercinlerde görülen vebayı da antibiyotikle iyileştiremeyiz. Yetiştiricilerin bilinçsiz bir halde ağır dozlarda antibiyotik kullanmaları kuşlara ciddi zararlar vermektedir. Vebadan kuşlarımızı korumamız tek yolu aşılamaktır. Veba aşıları bir yıl süresince kuşlarımızı PMV-1 virüsüne karşı koruma altına almaktadır.
Veba virüsü kümese vardığında ortalama olarak 10 gün ile 20 gün içinde bir kuluçka periyodu geçirir. Vakit ilerledikçe emareler gözlemlemeye başlanır. Veba kümese girdiğinde öncelikli olarak bağışıklık sistemi gelişmemiş yavruları hedef almaktadır. Bununla beraber zayıf düşmüş ve bitkin kuşlar ilk olarak bu hastalığa yakalananlar içinde olacaktır. Eğer kümeste aşı yok ise %80 lere varan kayıplar yaşanabilir.
Güvercinlerde Veba Emareleri
- Buruşuk ve tüyleri kabartmış şekilde durma
- Fazlaca azca yem yeme
- Bazı kuşlarda uçmada isteksizlik ve zorlanma
- İshal
- Kusma
- Dışkılarda Sulu yeşilimsi bir görüntü
- Sulu bir dışkının içinde ince şerit bir dışkı
- Boyun ve baş dönmesi
- Kafayı öne doğru uzatma(boyun uzaması
- Denge kaybı
- Bacaklarda ve kanatlarda tutulmalar
- Ani ya da birkaç gün sürecek belirtilerden sonrasında ölümler.
Yukarıda belirtilen semptomlar değişik hastalıklarda da görülebilir. Veba için kan testi en net sonucu verecektir. Eğer bu şekilde semptomlar gözler isek ilgili kuşları karantina ortamına alarak daha yakından izlenmeli ve bağışıklık sistemlerini toparlayıcı vitamin takviyelerinde bulunulmalıdır.
Veba Aşıları
Güvercinlerimize yılda bir kez veba aşısı uyguladığımızda lüzumlu önlemi almış oluruz. Bununla beraber yeni çıkan yavrularımızı da 3 haftalık olduktan sonrasında aşılamamız gerekecektir. Türkiye’de bir güvercin ırklarına yönelik tek ruhsatlı aşı Nobilis P201 adlı aşıdır. Fakat piyasada değişik değişik yasadışı yollardan yurda giriş yapmış aşılar bulunmaktadır. Veba aşılarının sevkiyatı oldukca önemlidir ne olursa olsun soğuk zincir içinde sevki yapılmalı ve asla dondurulmamalıdır. Aşının uygulanması da oldukca önemlidir. Aşı soğuk zincirden çıkarıldıktan sonrasında oda sıcaklığına gelmesi beklenmeli ve oluşturulan aşı 2 saat içinde bitirilmelidir.



